menta, rozmaring, vadszőlő

menta rozmaring01 vadszolo01 A gyógynövényekről majd később írok. Inkább Maria Sibylla Merian (Frankfurt 1647 – Amsterdam 1717) egyik rajzát másolom ide. Kivételesen nem virág van rajta, vagy lepke.

Merian természetkutató, illusztrátor, entomológiai (rovartani) tanulmányrajzai különlegesek. („Fiatalkoromat rovarok megfigyelésével töltöttem, először selyemhernyókkal foglalkoztam szülővárosomban, Frankfurtban. Rájöttem, hogy más hernyókból gyönyörű pillangók vagy molylepkék keletkeznek, és hogy ez a selyemhernyókkal is így van. Emiatt elkezdtem gyűjteni az összes hernyót, amit csak találtam, hogy lássam, hogy változnak át.” – (A Metamorphosis insectorum Surinamensium — Suriname rovarainak átváltozása előszavából))

Első három könyvében növények metszetei találhatók: 1675-ben, 1677-ben és 1680-ban (Neues Blumenbuch. Volume 1-3.), később megjelent a Der Raupen wunderbare Verwandlung und sonderbare Blumennahrung. 1679, majd tanulmányt jelentetett meg a suriname-i kutatásairól (Metamorphosis insectorum Surinamensium. 1705). Róla: https://bukubooks.wordpress.com/2011/12/13/merian/

merian-kaaiman-2

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: